Rugklachten

Artikel 23 van 28

Rugklachten

Rugklachten zijn zowel een sociaal als een maatschappelijk probleem. Bij het individu veroorzaakt het hebben van rugklachten veel pijn en leed. Maatschappelijk veroorzaken rugklachten veel kosten omdat mensen hun werk niet meer kunnen doen, zich ziek melden of zelfs in de WAO belanden. Daarnaast wordt er in de gezondheidszorg veel geld uitgegeven aan het behandelen van rugklachten. Eén op de tien mensen heeft last van zijn rug, bij de meeste mensen gaan de klachten spontaan binnen 6 weken over. Minder dan 10 procent blijft klachten houden of krijgt de klachten regelmatig terug. Eén procent van onze bevolking heeft langdurig of regelmatig rugklachten.

Wat zijn rugklachten:

Rugklachten is het hebben van pijn in de rug, meestal in de onderrug, soms gepaard gaande met pijn of tintelingen in de billen of benen. Veel mensen met rugklachten hebben het gevoel dat er "iets" in de rug niet goed is, immers, de pijn moet toch ergens vandaan komen. Uit onderzoek blijkt dat bij slechts 1 tot 5 procent van de mensen die langer dan 6 weken of regelmatig rugklachten hebben, de klachten ontstaan door een afwijking in de rug. Bij het overgrote deel van de mensen met rugklachten zijn er geen afwijkingen te vinden. Toch hebben deze mensen klachten waardoor zij zowel in hun dagelijks leven als in hun werk worden door beperkt. Het is dan ook onjuist om te veronderstellen dat deze groep mensen zich aanstelt of dat klachten worden voorgewend om niet te hoeven werken. Het is erg belangrijk dat ook de mensen waarbij geen afwijkingen gevonden worden goed door hun huisarts en bedrijfsarts begeleid worden. In de geneeskunde wordt deze vorm van rugklachten "aspecifieke rugklachten" genoemd. Zowel huisartsen als bedrijfsartsen hebben onderling afgesproken hoe deze mensen zo goed mogelijk behandeld kunnen worden.

Oorzaken:

Als er geen afwijkingen in de rug te vinden zijn, waar komen dan de klachten vandaan? De klachten kunnen ontstaan door overbelasting en deze overbelasting kan door een aantal factoren veroorzaakt worden:

  • Fysieke overbelasting: te zwaar werk of het werken in een ongelukkige houding. Voor de meeste mensen is deze vorm van overbelasting goed herkenbaar en verklaart dat hun klachten.
  • Fysieke overbelasting door verminderde lichamelijke belastbaarheid: verslechtering van de conditie van m.n. rug- en rompspieren, veroorzaakt overbelasting. Deze vorm van overbelasting is al veel minder herkenbaar, de klachten kunnen dan ook niet goed verklaard worden. Door inactiviteit (weinig sport en beweging) neemt de conditie van de spieren af, op den duur wordt de belasting van het dagelijks leven al te zwaar. Vaak gaan mensen als gevolg van de pijn nog minder doen waardoor hun conditie nog verder verslechtert.
  • Psychische en emotionele overbelasting: Ook deze overbelasting kan aanleiding zijn tot het ontstaan van rugklachten. Door de psychische of emotionele spanning ontstaat er onbewust een verhoogde spierspanning waardoor overbelasting ontstaat. Vaak blijft ook tijdens de slaap de spierspanning te hoog en treedt er geen herstel op. Deze vorm van overbelasting is voor mensen helemaal niet meer herkenbaar, zij kunnen hun klachten dan ook niet duiden.

Ontstaan van chronische klachten:

Het feit dat mensen geen verband meer zien tussen hun klachten en de oorzaak van de klachten leidt vaak tot het ontstaan van chronische rugklachten. Immers, de oorzaak van de klachten blijft bestaan en door de pijn is men geneigd rust te houden met als gevolg een verder afname van de conditie. Daarnaast spelen ook psychische en sociale factoren een rol. Door de pijn kunnen zij niet meer werken, sporten of hun hobby's uitoefenen, hetgeen tot spanningen aanleiding kan geven waardoor de belasting toeneemt. Er is een gevoel van onbegrip, de dokter kan niets vinden en toch blijven de klachten maar bestaan. Op den duur wordt in herstel niet meer geloofd.

Behandeling:

Alvorens op de behandeling in te gaan een opmerking over het laten maken van röntgen foto's: Zoals boven beschreven kunnen mensen met rugklachten ten einde raad zijn en zij dringen er bij hun huisarts dan ook erg op aan om foto's van de rug te laten maken. De uitslag van de foto's is dan vrijwel altijd dat er slijtage bestaat. Dit is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden ontstaat en niets met de klachten te maken heeft. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat bij mensen zonder rugklachten dezelfde afwijkingen worden gevonden als bij mensen met rugklachten.

Voor er met de behandeling begonnen wordt zal de huisarts of de bedrijfsarts eerst vaststellen of er afwijkingen aan de rug zijn waardoor de klachten ontstaan. Als er wel afwijkingen zijn, bv een hernia, zal er een andere behandeling volgen dan wanneer er geen afwijkingen gevonden worden.

Het belangrijkste bij de behandeling is het geven van goede voorlichting. In de eerste weken zal de behandeling alleen uit adviezen bestaan; De prognose is goed, immers 90 % van de mensen geneest spontaan in de eerste 6 weken. Heel belangrijk is het zoveel mogelijk in beweging blijven, bewegen maakt niets kapot. Probeer binnen twee weken het werk weer te hervatten, eventueel in aangepaste vorm. Fysiotherapie heeft geen zin wel is het goed om na twee weken op een sportschool onder begeleiding de spierconditie te verbeteren. Probeer de relatie tussen de klachten en de oorzaak in te zien. Indien de klachten na 12 weken nog bestaan is het goed om naar een revalidatie-arts te gaan.

Bron: WikiFysio

© 2013 - 2024 Hennekes HealthCare | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel