Voetklachten bij jonge kinderen: 8 praktische tips

Artikel 12 van 28

Bron: Footlogics.nl

Vraag jij je wel eens af waarom jouw kind vaker valt en struikelt dan andere kinderen? Heeft je kind geen zin in wandelingetjes, pijn bij het sporten en buitenspelen? Klaagt je kind wel eens over pijnlijke knieën, benen of heupen?

Dan kan het goed zijn dat je kind voetklachten heeft.

Van babyvet naar parmantige kindervoetjes

Babyvoetjes: ze zijn nog heerlijk zacht, mollig en buigzaam. Dat komt door de dikke vetkussentjes onder de voet waar de voetboog nog achter verscholen ligt. De botstructuren zijn nog lang niet ontwikkeld en bestaan voor een groot deel uit kraakbeen.

Vanaf het tweede jaar verdwijnt het babyvet en verandert de stand van de beentjes van O- naar X-stand. Het voetbot wordt sterker en rond het vierde à vijfde jaar ontwikkelt de voetboog. Dat duurt ongeveer tot je kind een jaar of negen is. Pas dan staan de voeten en benen recht en goed.

Oei, het groeit niet zoals het moet

Bij sommige kinderen blijven de voetjes plat. Platvoetjes kunnen vervelende voetklachten opleveren voor je kind: hielspoor, overpronatie, een holvoetje, kniepijn en pijn aan de bal van de voet zijn klachten die zich al op jonge leeftijd kunnen ontwikkelen. Het is dus goed om hier alert op te zijn.

Hoe herken je de klachten?

Tot een jaar of acht zijn de voeten nog volop in ontwikkeling en zijn pijnklachten normaal. Platvoetjes, O- of X- benen verdwijnen vaak in de loop van de tijd vanzelf.

Ga eens langs de huisarts of probeer inlegzooltjes als je kind:

– vaak struikelt of valt over zijn eigen voetjes;

– klaagt over vermoeide of pijnlijke voetjes;

– niet graag loopt;

– klaagt dat het pijn heeft bij het sporten;

– klaagt over pijn aan enkels, knieën, benen of heupen;

– ook na het achtste levensjaar nog steeds platvoeten of X-benen heeft;

– tenen heeft die over elkaar groeien.

Hoe komt je kind aan voetklachten?

Natuurlijk zijn er altijd meerdere oorzaken maar een opvallende oorzaak lijkt het sporten en voetballen op kunstgras en in de sporthal. Zodra pupillen van buiten naar binnen gaan neemt het aantal knie- en voetklachten toe.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke oorzaken:

– Genetische aanleg;

– Verkeerde (te krappe) schoenen met een slecht ondersteunend voetbed;

– Overbelasting als gevolg van een afwijkende voetstand en looppatroon;

– Onvoldoende beweging waardoor de spieren in de voet niet sterk genoeg worden. 

8 handige tips om zelf mee aan de slag te gaan

Wacht niet als je denkt dat je kind dit soort klachten heeft en zorg voor goede schoenen. Let daarbij op de volgende dingen:

1. Een goed omsloten hiel zodat de voet voldoende stevigheid heeft. Tussen de hiel en achterkant van de schoen moet minstens een halve cm ruimte zitten om wrijving en krapte te voorkomen. Het is misschien wel hip om de veters niet te strikken maar het is niet goed voor voeten die in de groei zijn, Ze hebben steun nodig.

2. 1 cm lengtetoegift voor de groei en goede afwikkeling van de voet.

3. Lage, brede hak van maximaal 2 cm.

4. Buigzame zool voor een goede afwikkeling. Een rubberen zool heeft meer grip op de ondergrond dan een stugge zool.

5. Let erop dat de schoen niet te zwaar is.

6. Een goede binnenzool. Een goed voetbed is gemaakt van soepel, schokabsorberend materiaal en heeft een lichte verhoging die de voetboog ondersteunt en in balans houdt.

7. Doordat kinderen steeds meer tijd zittend doorbrengen achter computer en tablet, krijgen ze minder lichaamsbeweging. Buiten spelen is goed voor kinderen: het versterkt de been- en voetspieren.

8. Online shoppen is lekker makkelijk maar je koopt beter geen schoenen voor kinderen met probeemvoetjes online. Laat je niet misleiden door handige apps waarmee je de maat kunt opmeten. In de winkel kun je veel beter zelf zien hoe de schoen zit en hoe je kind loopt op de schoenen die ze heeft gekozen.

Blingbling en blits

Kinderen letten maar op één ding: zijn mijn schoenen wel hip & cool? Natuurlijk zien skateschoenen met losse veters er veel cooler uit dan de oerdegelijke Piedro’s, Ranate’s  en Adam&Eve’s.

Voor een kind met voetproblemen is dit echter wel een betere keuze. Maar levert dit grote problemen op of ben je zelf erg modegevoelig? Zorg dan op zijn minst dat je kind schoenen draagt met een goed voetbed of een inlegzool die zorgt voor balans en ondersteuning. Dan kunnen die All Stars, Ban & Co en ballerina’s best!

Footlogics inlegzooltjes kunnen voetklachten bij kinderen voorkomen en ze van de pijn afhelpen zodat ze weer gewoon kunnen lopen, staan en rennen.

© 2013 - 2024 Hennekes HealthCare | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel