Terugkeer naar werk voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Artikel 11 van 28

In dit artikel wordt o.a. onderzoek gedaan naar Arbeidgerelateerde Revalidatie. Onze ervaring is dat een goede begeleiding vanuit de (poli)klinische revalidatie vaak niet plaatsvindt. Aan het einde van het primaire revalidatietraject is het een enorme stap naar arbeid.

Bron: Medifacts

Judith van Velzen, promovenda, onderzocht welke factoren van invloed zijn op terugkeer naar werk voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor mensen met NAH ligt de nadruk in eerste instantie op lichamelijk en functioneel herstel. Er is vaak niet direct ruimte om bij werk stil te staan. Toch heeft een groot deel van de mensen die door een ongeluk of een beroerte hersenletsel oploopt, een baan. Zij willen na enige tijd vaak graag weer aan het werk. Ook de druk vanuit de overheid om aan de slag te gaan is groot. Het is helaas niet altijd haalbaar om te werken, in dezelfde functie of een andere. De kennis uit dit onderzoek kan gebruikt worden voor behandelprogramma’s en therapieën in revalidatiecentra die meer gericht zijn op werk.

Hoe wordt dit onderzocht?

Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie om vast te stellen wat er internationaal bekend is over de arbeidsintegratie van mensen met NAH. Er wordt gekeken hoeveel mensen (internationaal) terugkeren naar werk en welke factoren daar een positieve of negatieve invloed op hebben.

Het tweede deel van de studie bestaat uit het vastleggen van de ervaringen van (oud-) patiënten van Heliomare: Is iemand teruggekeerd naar werk, hoe is dat gegaan en welke factoren hadden een positieve of negatieve invloed op dat proces?

Door Vilans, kennisorganisatie voor langdurige zorg, is in samenwerking met Heliomare het protocol Arbeidsgerelateerde Revalidatie (AGR) ontwikkeld om tijdens het revalidatieproces meer aandacht aan werk te besteden. Dit protocol is als eerste op de afdeling NAH ingevoerd. De invoering en de effecten van het programma worden gevolgd in het derde deel van het onderzoek. Hierbij wordt ook gekeken naar de kosten-effectiviteit. De AGR methode wordt daartoe vergeleken met de Ronde Tafel Methode van het Rijnlands Revalidatie Centrum in Leiden. Doel is het verbeteren van behandelprogramma’s en therapieën gericht op werk.

Lees verder.....

© 2013 - 2024 Hennekes HealthCare | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel