Ergotherapie en belasting / belastbaarheid

Artikel 7 van 28

Ergotherapie bij belasting en belastbaarheid van het lichaam
 

Wat is belasting en belastbaarheid van het lichaam?
Onder belastbaarheid verstaan we dat wat u kunt doen. Met belasting bedoelen we wat u wil en/of moet doen. Het is goed als de belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht zijn. Door ziekte, beperking of gebeurtenissen kan dit uit balans raken. Er is dan geen goed evenwicht tussen rust en activiteiten. 


De behandeling
De ergotherapeut heeft met u besproken wat u kunt doen om een goed evenwicht te vinden tussen wat u kunt (belastbaarheid) en wat u wilt/moet (belasting) en hoe u daarin begeleid kan worden.
Het doel van de behandeling is om goed te functioneren. Het is belangrijk dat er een (nieuw) evenwicht gevonden wordt tussen de belastbaarheid en belasting van uw lichaam. 
De centrale vraag tijdens de behandeling is: Hoe kan ik op een goede manier met mijn energie omgaan zodat ik de dingen kan doen die ik wil en moet doen? Een dagindeling met activiteiten die past bij uw mogelijkheden kan hierbij helpen. Tijdens de behandeling kijkt u samen met de ergotherapeut naar de mogelijkheden om dit nieuwe evenwicht te vinden.


Voor het verkrijgen van een nieuw evenwicht, is het van belang dat u de activiteiten die u dagelijks doet, afstemt op uw mogelijkheden. Hiervoor kan het goed zijn om uw huidige dagindeling nader te bekijken. U kunt bijvoorbeeld per half uur bijhouden wat u op een dag doet. Aan de hand van deze lijsten kunt u gaan bedenken wat er anders kan en op welke manier. Welke activiteiten zou u willen, welke taken 'moet' u uitvoeren en wat kunt u? Hoe kan het anders? Als duidelijk is hoe uw dagindeling er nu uitziet, kunt u kijken of en hoe het anders kan. Houd er rekening mee dat het niet altijd makkelijk is om uw dagelijks leven te veranderen: U heeft bepaalde gewoontes en de eisen die u (en uw omgeving) aan uzelf stelt, spelen vaak een belangrijke rol. Het gaat hierbij dus om een proces waarbij u uw leefwijze gaat aanpassen. 


Voor meer informatie zie de onderstaande site: Ergotherapie bij belasting en belastbaarheid van het lichaam | Diakonessenhuis

© 2013 - 2024 Hennekes HealthCare | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel