Kinderfysiotherapie bij visuele disfunctie

Artikel 3 van 28

Wat is een visueel screener en traject begeleider

Gijsbert Kastelein is kinderfysiotherapeut en gespecialiseerd als visueel screener en trajectbegeleider. Als visueel screener is hij in staat mogelijke (verborgen) visuele disfunctie te signaleren (visuele screening) Daarnaast kan Gijsbert kinderen begeleiden bij het verbeteren van de visuele disfunctie en op een verantwoorde wijze visuele oefeningen en nazorg geven (traject begeleiding). Gijsbert is ook aangesloten bij de FON. Een onjuiste oogsamenwerking en/ of oogbalansstoornis kan zorgen voor visuele ongemakken. Dit is vaak ook terug te zien in schoolprestaties.

Dyslexie

80% van de kinderen met het label of de symptomen van dyslexie zijn visueel niet fit. Een onjuiste oogsamenwerking zorgt ervoor dat kinderen de letters dansend of wazig zien.

Veel symptomen van dyslexie komen overeen met die van fixatie disparatie.

Het gevaar van een verkeerde diagnose is niet ondenkbaar.

Bovendien blijkt uit meerdere onderzoeken dat kinderen mét dyslexie veelal kampen met een verminderde oogsamenwerking. Met andere woorden, met twee vervelende aandoeningen, door het leven gaan. Het is evident dat als één van deze twee genoemde componenten, namelijk de oogbalansstoornis verholpen wordt, de dyslecticus, beter zal gaan presteren op school. Echter kan een visueel trainer niet de dyslexie verhelpen.

Fixatie disparatie (FD)

Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer dit niet goed gebeurt, fixeer je (kijken) disparaat (niet goed). De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen niet tot één enkel beeld versmelten, waardoor het zien onduidelijk wordt. Dit kan wazig zicht en/of onrustig gedrag veroorzaken. Om een indruk te geven hoe iemand met fixatie disparatie teksten ervaart, wordt aan de hand van de onderstaande plaatjes inzicht gegeven. In het beeld van het rechter plaatje dansen de letters vooral bij vermoeidheid. Het is zeer aannemelijk om te veronderstellen dat iemand met Fixatie disparatie tijdens een dyslexieonderzoek ten onrechte als dyslectisch zal worden beschouwd. Wanneer er vanuit onderzoek wordt aangetoond dat u kind dyslectisch is, is het ook erg raadzaam om een visueel screener of een Optometrist te bezoeken. Gijsbert Kastelein, werkt samen met een optometrist.

 

 

 

 

 

Fixatie disparatie signaleren:

Onjuiste samenwerking van de ogen kan worden gesignaleerd bij iemand met de volgende kenmerken:

 

               Vermoeidheidsverschijnselen na inspanning

               Hoofdpijn met name boven de wenkbrauwen

               Branderige ogen

               Nekklachten

               Droge ogen

               Lusteloosheid

                

Schoolse vaardigheden kunnen hieronder ook leiden:

 

               Slordig handschrift

               Vinger gebruiken tijdens het lezen

               Bij het hardop lezen klink het hakkelig

               Slecht begrijpend lezen (hoe langer de zinslengte hoe moeilijker)

               Op een blanco vel schrijft men niet horizontaal

               De spaties tussen de geschreven woorden zijn onregelmatig

               Het kijken naar een beeldscherm gaat hoofdpijn opleveren

               Hoofd niet rechthouden tijdens de studie, een bal niet zien aankomen of uit een andere hoek dan de werkelijkheid.

               Soms kan het kind ook onrustig zijn en lijken de symptomen op AD(H)D.

                

Gijsbert Kastelein, kan bij een kind een visuele screening doen. Vanuit dit onderzoek komt naar voren of er spraken is van een oogbalansstoornis. Wanneer dit het geval is, kan het soms ook raadzaam zijn om naar een optometrist te gaan. Gijsbert Kastelein werkt samen met een optometrist die ook is aangesloten bij het FON. Een optometrist onderzoekt de gezondheid van de ogen. Hij/ zij bekijkt of er spraken is van een aandoening van de ogen. Ook kan hij naast het beoordelen van de scherpte ook de samenwerking van de ogen nog beter in kaart brengen. Een opticien kijkt alleen naar de scherpte van de ogen. Dit kan niet altijd het probleem van een oogbalansstoornis ondervangen.

 

Direct contact via WhatsApp?
Of bel 0182-581837 of 06-53991950

 

© 2013 - 2024 Hennekes HealthCare | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel